Αυτονόητο το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία

6 Σεπτεμβρίου 2018 / TAGS:

«Η υποστήριξη του συνταγματικού δικαιώματος της υγείας είναι αυτονόητη. Θυμίζουμε ότι στις 31 Μαΐου, την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, κάναμε μία καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών- μία από τις πολλές με τις οποίες προσπαθούμε να «ξυπνήσουμε» όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες σε ζητήματα ευαίσθητα, αλλά υποτίθεται «χαμηλής προτεραιότητας».

Σε δεύτερο στάδιο, είναι υπόθεση του καθενός. Μπορεί να παίρνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες ή να στηρίζουμε άλλες που προέρχονται από άλλα κόμματα και είναι στον σωστό δρόμο, αλλά ποιος μπορεί αποτελεσματικά να εμποδίσει το κάπνισμα, για παράδειγμα, στους κλειστούς πανεπιστημιακούς χώρους; Η ευαισθησία και η αξιοπρέπεια του καθενός. Αλλά μην γελιόμαστε. Εδώ δεν μπορούν τα πανεπιστήμια, με τις διατάξεις του ασύλου που τους δένουν τα χέρια, να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερες έκνομες ενέργειες που διαπράττονται στους χώρους τους, πώς θα τιμωρήσουν όσους καπνίζουν;

To ίδιο και με τα παντοειδή εμπόδια που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις των ΑΜΕΑ. Μπορεί να έχουμε κάνει αρκετά βήματα, μπορεί πάρα πολλά πλέον δημόσια κτήρια και υποδομές να έχουν εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση, αλλά όλα στο τέλος ανάγονται στη συμπεριφορά μας. Μπορεί ο δήμος να έχει δημιουργήσει ράμπες, για να φέρω ένα παράδειγμα, αλλά είναι άχρηστες όταν μπροστά τους σταθμεύουν αυτοκίνητα. Δεν είναι, εν ολίγοις, μόνο τα μέτρα και η εφαρμογή τους που κάνουν καλύτερη τη ζωή μας, είναι πόσο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τα σεβαστούμε- σεβόμενοι ουσιαστικά τον ίδιο μας τον εαυτό».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση εδώ.

Επιστροφή