kede, enpe

Αυτοδιοίκηση με αξιοκρατία κόντρα στην κρατική γραφειοκρατία

18 Απριλίου 2018

Μια μικρή διόρθωση θέλω να κάνω στον κ.Σκουρλέτη γιατί μπαίνοντας στην αίθουσα τον άκουσα να μιλάει για τους 17 μήνες της θητείας του. Η κυβέρνηση είναι 40 μηνών, άρα ο απολογισμός θα πρέπει να γίνει με βάση ότι είχε μπροστά της μια ολόκληρη τετραετία να παράξει έργα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε στο ότι ο απολογισμός αυτός είναι ελλειμματικός για τα 4 χρόνια που κυβερνάει. Τα πράγματα είναι πιο απλά.

Δεν χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής, χρειαζόμαστε αλλαγή μοντέλου. Πρέπει να περάσουμε σε μια χώρα που θα έχει πολλές μικρές κυβερνήσεις αυτοδιοίκησης . Η Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση είναι ο δρόμος που πρέπει να ανοίξουμε. Ο άλλος δρόμος είναι οι μικρές και οι μεγάλες χρεωκοπίες.

Η μεγάλη που ζήσαμε και οι μικρές που ζούμε καθημερινά, με την αδυναμία να αναστήσουμε τις τοπικές οικονομίες.

Άρα μιλάμε για μια αλλαγή μοντέλου που δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Γιατί υπάρχουν δύο νούμερα: Από τη μια το 23.142

Και από την άλλη το 650

Οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους είναι ο πρώτος αριθμός- 23.142 και οι αρμοδιότητες της ΤΑ είναι 650. Αυτό αν δεν αλλάξει δεν θα αλλάξουμε το μοντέλο και η χώρα θα οδηγείται συνεχώς σε λάθη. Το θέμα όμως δεν είναι να πάρουμε απλώς κάποιες αρμοδιότητες και να τις αναθέσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς μιλάμε για ολοκληρωμένα πεδία πολιτικής που πρέπει να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αποκλειστική ευθύνη σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Όχι αποσπασματικές ευθύνες με την τελική ευθύνη να την αναλαμβάνει το κράτος.

Αποφάσεις κοντά στον πολίτη, την περιβόητη εγγύτητα.

Δεν είναι στόχος μας να αποκεντρώσουμε τη γραφειοκρατία. Σκοπός είναι να φτιάξουμε μια καινούργια διακυβέρνηση που δεν θα έχει γραφειοκρατία. Άρα απαιτείται από τη μεριά σας μια μεγάλη τόλμη και ευθύνη, ώστε η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και τελικά η αποτελεσματικότητα να είναι συστατικά της νέας διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης. Και φυσικά μέσα σε αυτά πρέπει να αλλάξουμε και το Σύνταγμα για να δώσουμε τη δυνατότητα ουσιαστικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, χωρίς να προσκρούει σε αποφάσεις του κεντρικού κράτους.

Σε ότι αφορά τώρα στην πρόταση νόμου που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση έχω να πω τα εξής. Το θέμα είναι η ΤΑ να είναι προϊόν δημιουργικών πλειοψηφιών και όχι ιδεοληπτικών μειοψηφιών, όχι μειοψηφίες που να μπορούν να πετροβολούν την κοινωνία, να παίρνουν απόσταση από τις αποφάσεις, να χτίζουν κάστρα, μέσα στα οποία θα λειτουργούν συμφέροντα και συντεχνίες.

Είμαστε λοιπόν πολύ επιφυλακτικοί, για να το πω πολύ ευγενικά, με την πρόταση της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος και όχι 2-3 μέρες, να συζητηθεί διεξοδικά από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, να ακούσουμε τις παρατηρήσεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων, έτσι ώστε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα. Πάντως επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση παραχωρώντας εξουσία σε μειοψηφίες, οι οποίες θα είναι απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά σε μία περίοδο που υπάρχουν λογιών λογιών μειοψηφίες και πολιτικές που εύκολα πετροβολούν την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Θέλω να τελειώσω λέγοντας ότι δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Τα μηνύματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, η μεταφορά αρμοδιοτήτων που υπάρχει στην Ευρώπη, δεν είναι μηνύματα που φτάνουν στο κεντρικό κράτος δεν είναι μηνύματα που μας απασχολούν. Βλέπεις τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, βλέπεις τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν οι Σκανδιναβοί στην υγεία, στη μεταφορά όλο και περισσοτέρων πεδίων πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς δεν το κάνουμε. Και νομίζω η ευθύνη είναι διπλή. Προφανώς είναι του κράτους, προφανώς είναι της κυβέρνησης, αλλά είναι και δική μας. Πρέπει οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες να αναλάβουν με τόλμη και ευθύνη το πεδίο πολιτικής που τους αντιστοιχεί. Να αλλάξουμε μοντέλο και να περάσουμε σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης από την αυτοδιοίκηση.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή