Τα προβλήματα με την Τουρκία δεν λύνονται με το να ανταλλάσσουμε βρισιές
Στις κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια, αναφέρθηκε ο Σταύρος μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στους χώρους του Κέντρου, καθώς αντί για 800 άτομα, σε αυτό παραμένουν 6.280 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Σταύρος πρότεινε μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποσυμφόρηση του Κέντρου, μεταξύ των οποίων:
– Άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων με επίλυση της γραφειοκρατίας – π.χ δημιουργία αποχευτευτικού, που αντί για 800 άτομα, όπως προβλεπόταν, εξυπηρετεί 6.500
-Να επισπευθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου με ενίσχυση του προσωπικού
– Να υπάρχουν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα τέτοιες που να βοηθούν την αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών
Όπως τόνισε ο Σταύρος, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα και τα αφήσουμε να διογκώνονται, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, τόσο για τα νησιά μας, όσο και για την ηπειρωτική χώρα.
Σε ότι αφορά στην ένταση με την Τουρκία, ο Σταύρος επεσήμανε ότι, τα προβλήματα δεν λύνονται με το ανταλλάσσουμε βρισιές, αλλά συνέστησε σύνεση από όλες τις πλευρές. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να αποφασίσουμε να συνυπάρξουμε με τους γείτονες μας. «Τα νησιά μας να χρησιμοποιηθούν ως «γέφυρα φιλίας» και αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα που πρέπει να δείξουμε στην υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού» κατέληξε χαρακτηριστικά ο Σταύρος.
Τον Σταύρο συνόδευαν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μυτιλήνη, Μίλτος Οικονομίδης.
Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου
Για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης
Οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν. Όμως χρειάζονται τρία πράγματα .
Το ένα είναι η άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων. Δεν μπορεί αυτός ο χώρος να έχει ένα αποχετευτικό για 800 άτομα και να φιλοξενεί 6.500 ανθρώπους. Άρα η γραφειοκρατία πρέπει να νικηθεί και να έχουμε άμεση χρηματοδότηση των μεγάλων έργων γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τα προβλεπόμενα κονδύλια.
Το δεύτερο είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι εδώ χρειάζεται μόνιμο σταθερό προσωπικό που μπορεί να εξετάζει αυτές τις εκατοντάδες αιτήσεις που κατατίθενται.
Και το τρίτο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, τέτοιες που να βοηθούν την αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών.
Η δική μας προσπάθεια είναι να πούμε στους Έλληνες οτι έχουμε ευθύνη να συμμετέχουμε στην επίλυση ενός προβλήματος. Και θέλω να το πω και για αυτούς που είναι λίγο καχύποπτοι και λένε «γιατί να το λύσουμε εμείς;». Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα και τα αφήσουμε να διογκώνονται, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και για τα νησιά μας και για την ηπειρωτική χώρα.
Οι αποφάσεις, δηλαδή, να νικηθεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να υπάρχουν άνθρωποι που θα αποφασίσουν για το άσυλο, πρέπει να ληφθούν τώρα, γιατί θα βοηθήσουν τη ζωή και των πολιτών στη Μυτιλήνη, αλλά και γενικότερα νομίζω των πολιτών στη χώρα.
Για την ένταση με την Τουρκία
Έχουμε συχνά καταγγείλλει τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Tούρκων αξιωματούχων που δημιουργούν ένταση στο Αιγαίο και -αν θέλετε- παραβιάζουν τη διάθεσή μας για καλή γειτονία. Αλλά από κει και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε συνετοί. Υπάρχουν και αρκετοί από τη δική μας πλευρά που θέλουν συνέχεια να ανεβάζουν τους τόνους.
Το θέμα δεν είναι να ανταλλάσσουμε βρισιές, το θέμα δεν είναι να κοσμεί, ο ένας, με επίθετα, τον άλλο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε – και εδώ μιλώ για όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα – ότι πρέπει να συνυπάρξουμε με τους γείτονες μας. Πρέπει τα νησιά μας να χρησιμοποιηθούν ως «γέφυρα φιλίας».
Αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα που πρέπει να δείξουμε στην υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού.
Δείτε την σχετική ανάρτηση του Σταύρου στο Facebook:
https://www.facebook.com/TheodorakisStavros/posts/1869220016476130
Δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Σταύρου στη Μόρια:
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος