Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά
Η σύγκρουση που έχουμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα δεν μας απαγορεύει να καταθέτουμε προτάσεις προς όφελος της χώρας, είπε ο Σταύρος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Σταύρος είπε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φέρει την πρόταση νόμου του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στη Βουλή και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση. Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή να συζητηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας και να γίνει βέβαια κουβέντα και στην Ολομέλεια». Τόνισε μάλιστα ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα. «Να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν» είπε.
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «πρέπει να «κόψουμε» κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί γιατί η χώρα παραμένει μία πολιτεία που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται». Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου» διευκρινίζοντας πως μιλάει για «αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο». Κάλεσε μάλιστα σε ενότητα όλο τον πολιτικό κόσμο ώστε «να χτίσουμε μια καινούργια ποδοσφαιρική συνείδηση, μακριά από μαφιόζικες πρακτικές που κάποιοι επιμένουν να βάζουν μέσα και στον χώρο του ποδοσφαίρου».
Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου
Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Αυτή είναι η σκέψη μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πείσουμε το πολιτικό σύστημα και κυρίως την κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Κάτι που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες χώρες. Υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και το ξέρετε, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση. Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή να συζητηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας να γίνει βέβαια και κουβέντα στην Ολομέλεια όποτε χρειαστεί ,έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η πρόταση μας αφού τη συζητήσαμε διεξοδικά είναι αυτή που έρχεται και προφανώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις ακόμη και από τη μεριά μας και από τη μεριά της κυβέρνησης, βέβαια δεχόμενοι ότι υπάρχουν προτάσεις που τροποποιούν ή βελτιώνουν την πρόταση μας και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, απ’ τη ΔΗΣΥ, παντού υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι καλύτερη. Και αυτός είναι ο στόχος μας.
Για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής
Η κ. Γεννηματά έχει θέσει πολύ τολμηρά ως κυρίαρχο ζήτημα σήμερα την ανάγκη ύπαρξης συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά θέματα. Προφανώς, λοιπόν, και σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν πάει άλλο, τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι πολλά, πολλά είναι με ευθύνη της κυβέρνησης – όπως ξέρετε μιλάμε για μια κυβέρνηση που είναι διχασμένη στα εξωτερικά θέματα και στα θέματα άμυνας, με ευθύνη του Πρωθυπουργού βέβαια και τα πρόσωπα που έχει ορίσει – και βέβαια δεν είναι διέξοδος η συντηρητική άρνηση της ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή σε όλα τα μεγάλα θέματα. Να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν.
Για τις δύο γραμμές που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά
Δεν υπάρχει και το έχω ξεκαθαρίσει ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε λίγο τα πράγματα. Και πρέπει και νομίζω θα μας το αναγνωρίσει και ο κόσμος, που αναρωτιέται τι κάνω εγώ εδώ, ότι άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα. Εκεί είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να κατεβάσουμε τους τόνους και να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης. Κυρίαρχα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλοι εμείς που μετέχουμε στο πολιτικό παιχνίδι.
Για τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου
Το είπα και μπαίνοντας στον πρωθυπουργό, είναι ντροπή να αφήνουμε – γιατί εγώ πιστεύω ότι αφήνουμε – το χώρο του ποδοσφαίρου σε μικρές και σε μεγάλες μαφίες. Τα πράγματα επιδεινώνονται, οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν αναποτελεσματικές και μάλλον επιδείνωσαν τα πράγματα. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να «κόψουμε» κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί, η χώρα παραμένει μία πολιτεία που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χαίρονται το ποδόσφαιρο, πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους. Είναι σαφές ότι πρόκειται για αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο.
Δηλαδή ο κ. Σαββίδης είναι μαφιόζος;
Σας λέω κάτι συγκεκριμένο και δεν αναφέρομαι σε ένα πρόσωπο. Και δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.Τα υπόλοιπα θα τα βρει η ελληνική δικαιοσύνη.
Αυτές οι εικόνες ντροπιάζουν τους Έλληνες, ντροπιάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στο να χτίσουμε μια καινούργια ποδοσφαιρική συνείδηση, μακριά από μαφιόζικες πρακτικές που κάποιοι επιμένουν να βάζουν μέσα και στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Σταύρος και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν τον εξής διάλογο μπροστά στις κάμερες:
Σταύρος: Ήρθα για τα εθνικά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά. Εννοώ η χώρα το πολιτικό σύστημα. Τα προβλήματα είναι λίγο παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Αλέξης Τσίπρας: Πράγματι είναι πολύ στενάχωρο αυτό..
Σταύρος: Και εσύ είσαι λίγο της μπάλας, όπως και εγώ. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο, αλλά φοβάμαι αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές, σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Αλέξης Τσίπρας: Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι ότι πρέπει να γνωρίσουμε το πολιτικό κόστος. Κάθε στιγμή όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται και εκεί είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω.
Σταύρος: Aν δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει κανόνες στο ποδόσφαιρο, τότε γιατί να μπορεί να επιβάλλει κανόνες στην οικονομία; Και με αυτές τις συμπεριφορές προσβάλλεται η χώρα.
Αλέξης Τσίπρας: Είναι πολύ δυσάρεστο…
Σταύρος: Και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια παλιά ιστορία, αλλάζουν απλώς οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα και να προχωρήσουμε.
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος
Νωρίτερα, ο Σταύρος με ένα tweet ξεκαθάρισε ότι θα δει τον κ. Τσίπρα αλλά δεν θα μπει στην κυβέρνηση. Δείτε το tweet:
Λοιπόν. Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση. Τόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσουν κάποιοι στο μυαλό τους; Παιδιά, εκτός από τα προσωπικά ή τα κομματικά παιγνίδια υπάρχει και η πατρίδα. Και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν.
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 12, 2018