Πρώτο βήμα για την εθνική συνεννόηση είναι κάθε αρχηγός να ανοίξει τα χαρτιά του

25 Ιανουαρίου 2018 / TAGS:

Τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με το Σκοπιανό, όπως έκανε το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή, κάλεσε ο Σταύρος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real 97.8 και τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.

Όπως επεσήμανε, εμείς είμαστε οι ισχυροί και πρέπει να βλέπουμε τους γείτονές μας ως αυριανούς συμμάχους, όχι μονίμως καχύποπτα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε επίσης ότι το Ποτάμι έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος και από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει για μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά με την προϋπόθεση οι Σκοπιανοί να αφήσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, να αλλάξουν το Σύνταγμα και τα σχολικά τους βιβλία.

Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα είναι η στάση του Ποταμιού σε περίπτωση ο Πάνος Καμμένος δεν ψηφίσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το Ποτάμι θα καθορίσει τη στάση του με βάση «τη δική μας εθνική θέση».

Ολόκληρη η συνέντευξή του στον Real 97,8:

Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει υπεύθυνα για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι Σκοπιανοί έχουν δει σοβαρά την υπόθεση. Και η απόφαση του πρωθυπουργού τους να ανακοινώσει, χωρίς να υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ότι ήδη αλλάζει το όνομα του αεροδρομίου και του εθνικού δρόμου είναι μια καλή αρχή.

Βεβαίως δεν αρκεί. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δύο μεγάλες αλλαγές. Η μία αφορά στο Σύνταγμα των Σκοπίων και υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς σ’ αυτή την κατεύθυνση και το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι τα σχολικά βιβλία. Δεν πρέπει να οικοδομούμε μια επόμενη γενιά γειτόνων η οποία είναι εχθρική στην Ελλάδα. Αλλά νομίζω ότι οι Σκοπιανοί, είτε πιεζόμενοι από το ΝΑΤΟ, είτε από την Αμερική, είτε από την Ευρώπη είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάποια βήματα. Εάν οι Σκοπιανοί κάνουν αυτά τα βήματα εμείς θα ανταποκριθούμε; Εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών. Να πάψουμε να παίζουμε κρυφτούλι πίσω από την πλάτη των Σκοπιανών ή των πολιτικών μας αντιπάλων στην Ελλάδα και να πει ο καθένας από εμάς ξεκάθαρα την πολιτική του άποψη.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων μέχρι χθες είχαν εθνικιστική αντίληψη για τα προβλήματα με τη χώρα μας και σήμερα είχαν μετριοπαθείς τίτλους. Λέω λοιπόν ότι στην κοινωνία των Σκοπίων, για λόγους που δεν είναι του παρόντος και δεν μπορούν να μπουν σε ένα δελτίο ειδήσεων, έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση. Δηλαδή, ας μην ξαφνιαστούμε αν στο Συμβούλιο του Σαββάτου στα Σκόπια υπάρχουν αποφάσεις, οι οποίες είναι στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Άρα εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σαν Έλληνες. Τι θέλουμε, πού το φτάνουμε; Σκεφτείτε οι Σκοπιανοί να πούν ναι σε όλα αυτά που εμείς έχουμε ζητήσει κατά καιρούς κι εμείς να πηγαίνουμε από συλλαλητήριο σε συλλαλητήριο με τις ηγεσίες μας, ο ένας να πετροβολά τον άλλο. Χρειάζεται λοιπόν εθνική συνεννόηση και το πρώτο βήμα για την εθνική συνεννόηση είναι ο κάθε ένας ηγέτης να ανοίξει τα χαρτιά του. Να ρωτάει τι θέλει ο άλλος.

Όπως ξέρετε εγώ βγήκα νωρίς και είπα την άποψή μου για μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας να λες σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει μια ονομασία σε αυτό το κράτος χωρίς ​καμία αναφορά στη λέξη «Μακεδονία». Παράλληλα όμως, να αφήσουν οι Σκοπιανοί, όπως έχω πει, τους αλυτρωτισμούς και να διορθώσουν τα σχολικά τους βιβλία.

​Δεν μπήκα στην πολιτική για να καθορίζω τη στάση μου από τις αντιδράσεις του οποιουδήποτε κύριου Καμμένου. Άρα η δική μας απόφαση, η απόφαση των βουλευτών του Ποταμιού, είναι ότι θα στοιχηθούμε σε μια ψηφοφορία με βάση τη δική μας εθνική θέση.

Πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία, θα επιμείνω. Το σημαντικό είναι να μας πει και η ΝΔ τι τελικά θέλει. Γιατί, παρακολουθώντας και το δελτίο σας σήμερα, είδα ότι υπάρχουν δύο γραμμές. Υπάρχει η γραμμή «καμία σχέση με τη λέξη Μακεδονία σε έναν σύνθετο όρο» και υπάρχει και η άποψη της κυρίας Μπακογιάννη και νομίζω πολλών -και του κ. Μητσοτάκη μέχρι πρόσφατα- ότι είμαστε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Άρα οι ηγεσίες των κομμάτων να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, όπως το έχει κάνει το Ποτάμι.

Εμείς δεν θέλουμε να αναβληθεί κάθε εξέλιξη, λέγοντας ότι κερδίζουμε, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου λέει ότι χάνουμε από αυτήν την καθυστέρηση. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει σήμερα μερικά προβλήματα. Δε νομίζω ότι κάθε φορά πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από την πλάτη του αντιπάλου λέγοντας ότι σε μια δεύτερη πολιτική παρουσία θα βρούμε μια καλύτερη ευκαιρία να λύσουμε τα προβλήματα. Γιατί αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην έρθει ποτέ για τους Έλληνες.

Η θέση μας παραμένει ότι πρέπει κι εμείς να βλέπουμε τους γείτονές μας ως αυριανούς συμμάχους. Το έχουν κατορθώσει οι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς είναι πολλοί που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Θα πρέπει λοιπόν να τους βλέπουμε ως συμμάχους και όχι μονίμως καχύποπτα ως εχθρούς. Μπορούμε να το κάνουμε, μπορούμε να το πιστέψουμε. Είμαστε μια δυνατή χώρα, που έχει ανάγκη αυτή τη μικρότερη χώρα. Εμείς είμαστε οι ισχυροί.

Ακούστε το απόσπασμα:

https://soundcloud.com/topotami/xnsbk5ilwjhz

Επιστροφή