Θέλουμε ένα κόμμα – κίνημα που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό
Σε ποιους απευθύνεστε κ.Θεοδωράκη σε αυτή την εκλογική μάχη;
Στους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Στο δάσκαλο που είναι στα ακριτικά νησιά. Στο γιατρό που είναι στα εφημερεύοντα. Στην εργαζόμενη μάνα που ψάχνει παιδικό σταθμό για το παιδί της. Στο νέο που είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό. Στον επιχειρηματία που προσπαθεί να τα βάλει με την γραφειοκρατία. Στον αθλητή που δεν ντοπαρίστηκε ποτέ. Στον επιστήμονα που δουλεύει και ντελιβεράς για το φροντιστήριο του παιδιού του. Ο φοιτητής της μαύρης εργασίας. Ο ικανός που ντρέπεται να προσληφθεί με μέσο… Όλοι αυτοί κάνουν το καθήκον τους χωρίς ποτέ να ζητάνε αντάλλαγμα από την πολιτική εξουσία. Τώρα είναι λοιπόν η στιγμή όλοι αυτοί να αποκτήσουν φωνή.
Σας άκουσα στο debate να λέτε ότι το νέο κόμμα υπό την ηγεσία σας θα αποκτήσει νέο όνομα και νέα όργανα.
Μα γιατί τα κάνουμε όλα αυτά αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή. Πώς θα γίνουμε ένα νέο μεγάλο κόμμα αν απλώς επαναλαμβάνουμε τα παλιά; Παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα καινούργιο κόμμα, με ένα καινούργιο όνομα και θα πάρει μορφή στο συνέδριο που θα γίνει την Άνοιξη. Ένα συνέδριο που θα εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές τάσεις του χώρου, όλοι.
Όλα αυτά δεν θα πρέπει να συζητηθούν από όσους μετέχουν στην προσπάθεια;
Γι’ αυτό σας είπα ότι θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο. Πιστεύω στη συλλογικότητα, αλλά δεν πιστεύω στην αδυναμία του κόμματος να πάρει αποφάσεις. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι διαδικασίες να είναι τόσο πλαδαρές ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις προς όφελος των πολλών. Επίσης, πιστεύω στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μπορεί να μην κατάφερα να την πετύχω σε αυτή τη διαδικασία, αλλά έχω πει ότι, ως αρχηγός, θα επιτρέψω τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για όλα τα μέλη και τους φίλους του κινήματος, ακόμα και σε συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θέλω να δημιουργηθεί ένα κόμμα πραγματικά νέο και πολυτασικό κι όχι να πάμε απλώς σε μια οριακή μετεξέλιξη παραδοσιακών μηχανισμών.
Τα στελέχη που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ θα είναι υποθέτω από τα βασικά στελέχη του νέου φορέα. Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε την ενότητα αν εκλεγείτε;
Αυτό που θα δώσει δύναμη και θα διασφαλίσει την ενότητα στο νέο κόμμα είναι η μαζική συμμετοχή. Αν ψηφίσουν κάτω από 100.000 τότε θα φανεί ότι η υπόθεση του νέου κόμματος αφορά μόνο τους μηχανισμούς κι όχι την κοινωνία. Στη διαδικασία μπορεί να βγήκαν μπροστά το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις και οι Μεταρρυθμιστές αλλά το κάλεσμα αφορά και τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια παραμένουν επιφυλακτικοί και μακριά από τα κόμματα. Αυτοί είναι που πρέπει να ψηφίσουν. Μαζική συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σημαίνει ότι μιλάμε για ένα εντελώς νέο σχήμα και σε αυτό βέβαια θα έχουν θέση όλοι αυτοί που σήμερα προσφέρουν στο χώρο.
Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και Σύριζα που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία της ΔΗΣΥ;
Άλλη η γεωμετρία, άλλη η πολιτική. Στόχος μου είναι ένα μεγάλο κόμμα που δεν θα ετεροκαθορίζεται. Ένα κόμμα που θα κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους και θα θέσει αυτό τους όρους της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό είναι ένα μείγμα της ιδεοληπτικής αριστεράς με δόση από ακροδεξιά. Αυτοί καταστρέφουν σήμερα τους μικρομεσαίους και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Τους ενώνει η αγάπη για το λαϊκισμό και τις καρέκλες. Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μαζί τους. Με τη συντηρητική ΝΔ οι διαφορές μας είναι πολλές και σημαντικές. Και το νέο κόμμα πρέπει να τις αναδεικνύει συνεχώς για να πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να αποφύγουν και τις ξέρες των λαϊκιστών και τους ύφαλους των συντηρητικών.
Μιλάτε για «Προοδευτικό Κέντρο», ενώ άλλοι συνυποψήφιοί σας για «Κεντροαριστερά». Εφόσον εκλεγείτε ποιο θα είναι το στίγμα του νέου φορέα. Σε ποιους θα πρέπει να απευθύνεται και να εκφράσει;
Δεν είμαστε απλώς η κεντροαριστερά. Είμαστε φιλελεύθεροι, προοδευτικοί, κεντρώοι, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ένα κόμμα – κίνημα που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Στο πλευρό όπως σας είπα των νέων, των φτωχών, των άνεργων που δουλεύουν «μαύρα» και για «ψίχουλα». Αυτοί όλοι που εξαπατήθηκαν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και η μεσαία τάξη. Ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής για να πληρώσουν τους φόρους τους. Κράτησαν ζωντανή την επιχείρησή τους χωρίς να κλέψουν το κράτος. Δεν έκρυψαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Και μαζί και οι συνεπείς δημόσιοι υπάλληλοι που κρατούν όρθιο το κράτος κόντρα στους κομματικούς εγκάθετους με τις ταπεινές επιδιώξεις.
Έχετε σκεφτεί τι ρόλο θα δώσετε αν εκλεγείτε στους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας του χώρου; Σκέφτεστε για το νέο φορέα να προτείνεται θέσεις αντιπροέδρων;
Έχω παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή μου. Μιλάμε για ένα κόμμα πολυτασικό, όπου θα εκφράζονται όλες οι απόψεις. Ένα κίνημα-κόμμα με νέα ηγετική ομάδα που θα έχει στελέχη και από το παρελθόν αλλά όχι μόνο από το παρελθόν, γιατί θα πρέπει να είναι παρόντα και νέα δημιουργικά στελέχη της κοινωνίας. Δεν θα μοιράζω καρέκλες και κομματικά πόστα με τον τρόπο που λέτε. Από την πρώτη ημέρα θα υπάρξει ένα συλλογικό όργανο από όλες τις δυνάμεις του χώρου. Μαζί με μια αντιπροσωπευτική κεντρική οργανωτική επιτροπή θα οργανώσουμε το συνέδριο την Άνοιξη του 2018. Εκεί θα ληφθούν με ανοικτό και διαφανές τρόπο όλες οι αποφάσεις.
Στην περίπτωση που δεν εκλεγείτε επικεφαλής του νέου φορέα, είστε πρόθυμος να ενταχθείτε στα ψηφοδέλτιά του νέου ενιαίου φορέα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές;
Δεν σκέφτομαι την ήττα, ούτε τη θέση που θα έχω αύριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα διεκδικήσω κάποια θέση εξ οφίτσιο στο πλευρό του αρχηγού. Αγωνίζομαι για τη νίκη και πιστεύω ότι θα κερδίσω, αλλά το έχω κάνει σαφές από την πρώτη ημέρα ότι μπορώ να είμαι και στρατιώτης. Θέλω να το ακούσω με την ίδια σαφήνεια και από όλους τους υποψήφιους. Πιστεύω βέβαια ότι τελικά κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει μια παράταξη που έχει γεννηθεί στις κάλπες και όχι στα κομματικά υπόγεια.
Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις των συνυποψηφίων σας για την διατήρηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Αν ο επόμενος επικεφαλής του ενιαίου φορέα ζητήσει μία ΚΟ, είστε πρόθυμος να διαλύσετε την ΚΟ του Ποταμιού;
Τα κόμματα δεν είναι μιας χρήσης. Οι αντιδράσεις είναι λίγο μεταχρονολογημένες γιατί όλα αυτά ήταν γνωστά από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Και εγώ και η κυρία Γεννηματά με πολλές συνεντεύξεις, αλλά και ο κ. Αλιβιζάτος, το είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι μιλάμε για “μια τολμηρή απόφαση”. Ο νέος αρχηγός θα καθοδηγεί και τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και θα οδηγήσει το ενιαίο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Λέω, λοιπόν, ξανά ότι αυτή ήταν μια τολμηρή απόφαση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας: τα δύο κόμματα τα ψήφισαν 600.000 άνθρωποι. Αυτοί που μιλούν για κατάργηση των δύο κομμάτων ουσιαστικά μιλούν για κατάργηση και των 600.000 ψήφων που πήραν στις εκλογές. Εμείς λέμε πολύ τολμηρά ότι τα δύο κόμματα θα συνεργάζονται μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η δημοκρατική απαίτηση, αυτό είναι το συνταγματικά σωστό, αυτό προβλέπει και ο κανονισμός της Βουλής. Στο συνέδριο του νέου φορέα που θα γίνει την Άνοιξη θα πάμε σε ένα κόμμα με κοινές πολιτικές θέσεις. Για να μην έχει ο καθένας ένα κομμάτι του κόμματος, για να μην υπάρχουν δοβλέτια μέσα στο κόμμα. Θέλουμε ένα κόμμα, όμως, ενοποιημένο στην πράξη και όχι με αποφάσεις των μηχανισμών.
Αντιδράσατε στις αποφάσεις του Γιώργου Καμίνη να παραμείνει στη θέση του δημάρχου αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη να παραμείνει στην ευρωβουλή αν και εφόσον εκλεγούν επικεφαλής της Κεντροαριστεράς. Οι απαντήσεις που έδωσαν σας κάλυψαν;
Αυτές οι αποφάσεις του Γιώργου και του Νίκου είναι ακατανόητες στον κόσμο της παράταξης. Χτίζουμε κάτι καινούργιο και μεγάλο και χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση. Απόλυτη! Η νέα παράταξη δεν αποτελεί part–time ή απογευματινή εργασία.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές;
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει τα πάντα για να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μία μέρα εξουσίας, για αυτό το λόγο έχουν ψηφίσει τα πάντα που τους έχουν φέρει οι δανειστές. Θα αφήσουν τις καρέκλες μόνο αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Πως βλέπετε τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Θα συνδράμετε στον σχηματισμό κυβέρνησης, και αν ναι, υπό ποιους όρους;
Θα είναι καταστροφικό να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Πρέπει όμως να αποφύγουμε πάση θυσία μια κυβέρνηση που θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Δεν λέμε «κυβέρνηση να είναι κι ότι να ΄ναι». Το νέο κόμμα στο συνέδριο του θα θέσει τις μεγάλες προτεραιότητες που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να γίνονται και εδώ όπως παντού στην Ευρώπη. Με συμβόλαια μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που να αφορούν τις θέσεις, όχι να μοιράζουμε καρέκλες. Οι δικές μου προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: διάλυση του κομματικού κράτους, ενίσχυση και άνοιγμα της παιδείας, μείωση της φορολογίας, πολιτικές που στηρίζουν τους νέους ανθρώπους.