Το νέο κόμμα για τους ανήσυχους προοδευτικούς πολίτες

2 Νοεμβρίου 2017 / TAGS:

«Το δύσκολο και αναγκαίο είναι να βάλουμε στο παιχνίδι αυτούς που πότε δεν τους χαρίστηκε τίποτε, αυτούς που ήταν πάντα εκεί» τόνισε ο Σταύρος σε συνέντευξή του στα «Χρονικά της Δράμας» και το δημοσιογράφο Άγγελο Νουσδίλη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να συμετάσχουν στην πολιτική, άνθρωποι της παραγωγής και της δημιουργίας που δεν τους έχει χαριστεί τίποτα στη ζωή τους.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Χρονικά», στο περιθώριο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ανατολική Μακεδονία, ο Σταύρος απηύθυνε επίσης κάλεσμα στην κάλπη για τον νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα προς τους πολίτες που πιστεύουν στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος και στην προώθηση τολμηρών, προοδευτικών λύσεων.

 

Η συνέντευξη στα «Χρονικά της Δράμας»

 

Με ποιους στόχους κατεβήκατε στην κούρσα της εκλογής ηγέτη για το νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα;

-Αυτό που θέλουμε είναι να φτιαξουμε ένα πραγματικά νέο κόμμα που θα εκφράζει όλους τους ανήσυχους προοδευτικούς πολίτες: κεντρώους, κεντροαριστερούς,σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, οικολόγους και θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να ανατρέψουμε το σύστημα του λαϊκισμού, του κρατισμού, του παλαιοκομματισμού, το σύστημα των κολλητών. Να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία κατάντησαν αυτά τα 7 χρόνια μεταφραστικές υπηρεσίες. Η μεγάλη αποτυχία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με αλλαγές που θα έχουν σχεδιαστεί εδώ, στην Ελλάδα, από ανθρώπους που γνωρίζουν τις ανηφόρες, τις κατηφόρες, τις πλαγιές και τις χαράδρες αυτού του τόπου, αυτής της οικονομίας, αυτής της κοινωνίας.  Και αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος μιας νέας παράταξης, να φτιάξει ένα τέτοιο σχέδιο.

 

 

-Δηλώσατε πρόσφατα ότι δεν μπορεί το καινούργιο κόμμα να είναι μια συνέχιση των παλιών κομμάτων, ή μια αναπαλαίωση ή ανακαίνιση του παλιού χώρου; Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

 

Παρουσίασα την Τρίτη την αναλυτική πρότασή μου. Ο νέος προοδευτικός φορέας δεν πρέπει να είναι προθάλαμος για κρατικές θέσεις και για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Δεν πρέπει να έχει φατρίες, αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες. Το νέο κίνημα θα πρέπει να είναι ανοιχτό, σύγχρονο, πολυτασικό, διαφανές και συμμετοχικό. Εξήγησα πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Υποστηρίζω σταθερά ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί, να αφήσουμε μερικές θέσεις άδειες στην πρώτη σειρά. Αν γεμίσουν οι πρώτες θέσεις μόνο με τους παλιούς και δεν υπάρξει νέο αίμα, η υπόθεση δεν πάει πουθενά. Δεν πρέπει όμως να τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχει και θετικό παράδειγμα στο παρελθόν. Για να είναι η χώρα ζωντανή σημαίνει ότι κάποιοι προσπάθησαν. Υποστήριξα ως δημοσιογράφος τη μεγάλη τομή του ΑΣΕΠ, υποστήριξα τον Πεπονή που μετά δεν βγήκε βουλευτής, υποστήριξα τον Μπένο που έκανε τα ΚΕΠ, υποστήριξα τη Διαμαντοπούλου με τις τομές που έκανε στη παιδεία. Υποστήριζα, δηλαδή, αυτά που θεωρώ μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ήμουν όμως πάντα μακριά από τους ανθρώπους που προσέβαλαν τις προοδευτικές ιδέες. Θα ξέρετε ότι πρόσφατα αποκάλυψα στη Βουλή λογαριασμούς της οικογένειας Παπαντωνίου στο εξωτερικό. Το ΠΑΣΟΚ έφερε μεγάλες αλλαγές, αλλά έφερε και πάρα πολλή στάχτη και πάρα πολλή αρνητική σκόνη. Το μέλλον θα πρέπει να έχει μόνο τις φλόγες του παρελθόντος και όχι αυτά τα αρνητικά.

 

-Με δεδομένο το “νέο διπολισμό” στην πολιτική ζωή της χώρας, πως μπορεί ο ενιαίος φορέας να μπει σφήνα και να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων; Ποια είναι η γνώμη σας για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

 

-Ο νέος φορέας θα είναι καθοριστικός παράγοντας αν έχουμε σταθερό τιμόνι για να μην «τρακάρουμε» ούτε συντηρητικά, ούτε λαϊκίστικα. Έρχεται για να ανατρέψει το σκηνικό. Ο στόχος του πρέπει να είναι το 15%.

Οι μεγάλες προτεραιότητες του ενιαίου φορέα  είναι η κατάργηση του κομματικού κράτους, η ανοιχτή παιδεία, η μείωση της φορολογίας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά μαζί με τους ΑΝΕΛ. Αυτή είναι μία τερατογένεση της πολιτικής με την οποία δεν έχω κοινά σημεία. Νομίζω, λοιπόν, πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια προς αυτή την πλευρά του χάρτη. Αλλά και η ΝΔ παραμένει ένα συντηρητικό κόμμα. Για τις μετεκλογικές συνεργασίες εμείς θα βάλουμε τις προτεραιότητες που πρoανέφερα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να γίνονται όπως στην Ευρώπη. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που καταλήγουν σε συμβόλαια των πολιτικών δυνάμεων. Να μην ισχύει το “δίνουμε τα χέρια και μοιράζουμε τις καρέκλες”. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, αλλά τα πάντα θα κριθούν από το πρόγραμμα.

 

-Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα που θα έχει ο νέος φορέας; Θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι κεντρώοι, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι στους οποίους απευθύνετε κάλεσμα;

 

Η ιδεολογία δεν μπορεί να μπαίνει μπροστά από την πραγματικότητα. Ρωτήστε και τους πολίτες που υποφέρουν. Δείτε την τύχη που είχαν οι ιδεολογικές σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ταμπέλα ριζοσπαστικής αριστεράς συνεργάζεται με την ακροδεξιά. Οι κεντρώοι, οι φιλελεύθεροι και οι κεντροαριστεροί μπορούν να συνεργαστούν, αλλά αυτό θα είναι το εύκολο. Το δύσκολο και αναγκαίο είναι άλλο: να βάλουμε στο παιχνίδι αυτούς που πότε δεν τους χαρίστηκε τίποτε, αυτούς που ήταν πάντα εκεί. Tους νέους που δουλεύουν με μαύρα για ψίχουλα. Τους κτηνοτρόφους στη Δράμα και αλλού που ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από το κράτος. Τους καρκινοπαθείς της πόλης σας που ζητούν ογκολογική μονάδα για να μην ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα για την θεραπεία τους. Αυτούς που άντεξαν που κράτησαν ζωντανή την επιχείρησή τους χωρίς να κλέψουν το κράτος. Τον συνεπή δημόσιο υπάλληλο που αναστενάζει κάτω από τις αποφάσεις των κομματικών εγκάθετων. Τη γυναίκα που τρέχει να δουλέψει και να βρει μια στέγη για το παιδί της, γιατί δεν υπάρχει παιδικός σταθμός. Αυτοί πρέπει να έρθουν στις 12 του μήνα να ψηφίσουν και να κάνουμε μια νέα αρχή.

 

-Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα που εισπράττετε στις εξορμήσεις στην Ελλάδα για τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου;

-Η κοινωνία μας βλέπει, μας ακούει και δικαίως έχει μεγάλες απαιτήσεις από εμάς. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν. Αυτό τον καιρό πηγαίνω παντού στην Ελλάδα. Έχω επισκεφτεί πολλές γειτονιές της Αθήνας.  Ο κόσμος έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται, το κλίμα θερμαίνεται. Είναι πάρα πολλοί και από όλους τους πολιτικούς χώρους αυτοί που πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος γιατί ο κόσμος δεν θέλει πια γενικόλογες υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Θέλει τολμηρές, προοδευτικές λύσεις. Σε όλες μου τις περιοδείες καλώ τις τοπικές αρχές, ανεξάρτητα από τον κομματικό χώρο που προέρχονται, να τονίζουν πόσο σημαντικό θέμα η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές. Και αυτοί ανταποκρίνονται με ευχαρίστηση. Για αυτό κάναμε και μια μεγάλη ιντερνετική καμπάνια στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα μου, με μοναδικό στόχο να προσελκύσουμε τους πολίτες για να έρθουν να ψηφίσουν.

 

Πηγή: Χρονικά της Δράμας

Επιστροφή