«Θέλουμε να μπουν στο παιχνίδι άνθρωποι που δεν θα μετείχαν ποτέ σε μια στημένη κομματική διαδικασία»
«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα. Αρκεί να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό. Η κοινωνία θέλει ένα ανοιχτό Κίνημα, με διάφανες διαδικασίες, με νέους ανθρώπους που θα συνεργάζονται με τα έμπειρα στελέχη και θα δίνουν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα» τόνισε ο Σταύρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο.
Ο Σταύρος μιλώντας για τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου φορέα σημείωσε ότι «οι περισσότερες λύσεις που έχουμε ανάγκη δεν είναι αριστερές ή δεξιές». Όπως είπε: «οι επενδύσεις δηλαδή είναι κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή πολιτική; Οι εξαγωγές; Ο αγώνας εναντίον της μαύρης εργασίας; Η δικαιοσύνη; Λογική και τόλμη χρειαζόμαστε. Μια θετική προοδευτική έκρηξη». Στη συνέχεια επεσήμανε ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι «να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τον παλιό κακό εαυτό της πολιτικής».
Eρωτώμενος αν είναι δυνατόν τόσο διαφορετικά κόμματα και κινήσεις να ενωθούν υπογράμμισε ότι προφανώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό, «αρκεί να βρεθεί κάποιος να τα ενώσει, να σχεδιάσει ένα δυνατό μέλλον». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι παρ το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν αντιθέσεις, το σημαντικό είναι το κοινό διακύβευμα. «Υπάρχουν αντιθέσεις αλλά κανείς μας δεν ανέχεται αυτό που ζούμε σήμερα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φόροι πνίγουν κάθε όνειρο. Μια οικονομία όμηρος των κρατιστών. Όλες οι επενδύσεις ναυαγισμένες. Τα παιδιά φεύγουν. Και οι υπουργοί έχουν καταντήσει τρολ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν καμιά καλή ατάκα για το Twitter. Και να διορίσουν κανέναν συγγενή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις διαδικαστικές δυσκολίες που έχουν προκύψει, ο Σταύρος ανέφερε ότι «όλοι οι τοκετοί έχουν τις ωδίνες τους», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το προοδευτικό Κίνημα θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά», ενώ επεσήμανε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα αφυπνίσει τον κόσμο. «Διαφωνούμε, επιχειρηματολογούμε και όλο αυτό γίνεται μπροστά στους πολίτες. Έτσι γίνονται όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια. Η τριβή παράγει ενέργεια. Είναι η φλόγα που θέλουμε για να μπουν στο παιχνίδι άνθρωποι που δεν θα μετείχαν ποτέ σε μια στημένη κομματική διαδικασία» σημείωσε.
Τέλος ο Σταύρος, αναφερόμενος στην λογική του «όχι σε όλα» που φαίνεται να υιοθετούν κάποιοι στην αντιπολίτευση τόνισε ότι «το “όχι σε όλα” ήταν το καταστροφικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε: «Εμείς δεν είμαστε δημαγωγοί. Στους τριάντα δύο αυτούς μήνες δώσαμε μάχες εντός και εκτός της Βουλής για τα κοινωνικά δικαιώματα. Σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, καύση νεκρών, ανέγερση τεμένους και πολλά άλλα δεν θα περνούσαν χωρίς τον δικό μας αγώνα. Έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Τελικά, όπως φαίνεται, δεν θα προλάβετε να κάνετε εκλογές τον Νοέμβριο.
Η 5η Νοέμβρη ήταν μια ενδεικτική ημερομηνία. Και το είχα πει αρκετές φορές στους δημοσιογράφους. Δεν θα θυσιάσουμε την ουσία κυνηγώντας μια ημερομηνία. Ήταν δύσκολο να τα προλάβει όλα ο κ.Αλιβιζάτος μέσα σε δύο μήνες. Μην ξεχνάτε ότι στη ΝΔ έκαναν τέσσερις μήνες για να φτάσουν τελικά στις κάλπες.
Ο φόβος είναι μήπως πάμε από αναβολή σε αναβολή και τελικά δεν γίνουν καν οι εκλογές…
Να μην φοβάστε καθόλου. Η ζωή δεν γυρίζει πίσω. Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά. Προσπαθούμε όμως να δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες ώστε να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι καθυστερήσεις και οι τεχνικές δυσκολίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όλοι οι τοκετοί έχουν τις ωδίνες τους.
Την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία θα πρέπει να την ξεχάσουμε;
Η συμφωνία μας ήταν ότι θα έχουμε και κλασικές κάλπες και ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τεχνικοί θα διασφάλιζαν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Και αυτό συνέβη. Οι ειδικοί που κλήθηκαν από τον καθηγητή Αλιβιζάτο μας διαβεβαιώνουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν έχει καμία μαύρη τρύπα.
Όταν λέτε «η συμφωνία μας», με ποιους το συμφωνήσατε; Με τον κ.Αλιβιζάτο;
Εννοώ τη συμφωνία μας με την κυρία Γεννηματά και τον κ.Αλιβιζάτο. Ο νέος ενιαίος πολιτικός φορέας δρομολογήθηκεμε τη συμφωνία των αρχηγών των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Και από εκεί και πέρα προστέθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Χωρίς Ποτάμι όμως και χωρίς ΔΗΣΥ αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε καμία προοπτική.
Και τώρα ποια είναι η προοπτική; Το 15% που σας ακούω να λέτε;
Ναι, νομίζω ότι ο πρώτος εφικτός στόχος είναι το 15%. Όλες οι μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας φανερώνουν ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα. Αρκεί να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό. Η κοινωνία θέλει ένα ανοιχτό Κίνημα, με διάφανες διαδικασίες, με νέους ανθρώπους που θα συνεργάζονται με τα έμπειρα στελέχη και θα δίνουν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα.
Λύσεις κεντροαριστερές ή λύσεις κεντροδεξιές; Εννοώ το νέο Κίνημα – όπως το λέτε- προς τα πού θα γέρνει; Θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τα πλοία που γέρνουν αργά ή γρήγορα βουλιάζουν. Αλλά είναι Κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας μην αρχίσουμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Άλλωστε οι περισσότερες λύσεις που έχουμε ανάγκη δεν είναι αριστερές ή δεξιές. Οι επενδύσεις δηλαδή είναι κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή πολιτική; Οι εξαγωγές; Ο αγώνας εναντίον της μαύρης εργασίας; Η δικαιοσύνη; Λογική και τόλμη χρειαζόμαστε. Μια θετική προοδευτική έκρηξη. Δείτε και την πολιτική του Μακρόν.
Να υποθέσω ότι αν κερδίσετε σκέφτεστε να ονομάσετε το νέο φορέα «Εμπρός», όπως ο Μακρόν;
Θα κρατήσω στα υπ’ όψιν την πρότασή σας. Πάντως και το όνομα που θα αποκτήσει ο νέος φορέας πρέπει να σηματοδοτεί αυτή τη νέα πορεία. Να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τον παλιό κακό εαυτό της πολιτικής.
Οι περισσότεροι συνυποψήφιοί σας αυτοαποκαλούνται «κεντροαριστεροί». Εσείς γιατί το αποφεύγετε;
Εγώ αρκούμαι απλώς στον όρο «προοδευτικός». Γιατί οι αντίπαλοι σήμερα παραμένουν αυτοί που ήταν πάντα. Οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει – ο νέος φορέας χωράει κεντροαριστερούς, κεντρώους, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους κ.ο.κ. -, το θέμα είναι τι αξίες υπερασπίζεσαι και τι λύσεις προτείνεις. Αυτό πρέπει να δούμε και εκεί θα υπάρξει αντιπαράθεση.
Οι προτάσεις σας δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές. Θεωρείτε ότι θα βοηθούσαν σε αυτό τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων;
Δεν έχουμε καλλιστεία, ούτε διαγωνισμό καλών τρόπων και δημοσίων σχέσεων. Πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Εγώ παρουσίασα τη δική μου πρόταση στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γκάζι. Και δεν πατάω σε δύο βάρκες. Είμαι ξεκάθαρος. Το ίδιο περιμένω να κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Αυτό θα είναι και το κριτήριο του κόσμου που θα πάει να ψηφίσει. Οι λύσεις που προτείνουμε. Για την ζωή των πολιτών και όχι μόνο εσωκομματικές συζητήσεις.
Τι θα γίνει με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού; Τι έχετε συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά; Θα ενωθούν;
Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα υπερασπίζονται και οι δύο τους στόχους του νέου Κινήματος. Αν ενωθούν όμως, οι φωνές της αντιπολίτευσης στη Βουλή θα μειωθούν και αυτό κανείς μας δεν το θέλει. Θα συνεργάζονται λοιπόν υπό την ηγεσία του νέου αρχηγού. Και αυτό είναι ένα γενναίο βήμα. Και η κυρία Γεννηματά και εγώ θα μπορούσαμε να είχαμε αρκεστεί στην ασφάλεια των κομμάτων μας. Αποφασίσαμε όμως να προχωρήσουμε ξέροντας ότι ο ένας από τους δύο μας θα χάσει. Θα κερδίσουν όμως ο χώρος και η χώρα.
Ο δικηγόρος του Διαβόλου θα έλεγε ότι θέλετε να κρατήσετε τις Κοινοβουλευτικές σας Ομάδες, ως εφεδρείες σε περίπτωση διαφωνίας…
Ο δικηγόρος του Διαβόλου δεν με ξέρει καλά. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες. Και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την κυρία Γεννηματά. Χρέος βέβαια του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μη λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας τάσης.
Ναι αλλά εδώ έχουμε Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών, Μεταρρυθμιστές… Πιστεύετε ότι ενώνονται όλα αυτά τα κομμάτια;
Ενώνονται αρκεί να βρεθεί κάποιος να τα ενώσει. Να σχεδιάσει ένα δυνατό μέλλον. Υπάρχουν αντιθέσεις αλλά κανείς μας δεν ανέχεται αυτό που ζούμε σήμερα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φόροι πνίγουν κάθε όνειρο. Μια οικονομία όμηρος των κρατιστών. Όλες οι επενδύσεις ναυαγισμένες. Τα παιδιά φεύγουν. Και οι υπουργοί έχουν καταντήσει τρολ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν καμιά καλή ατάκα για το Twitter. Και να διορίσουν κανέναν συγγενή τους.
Δεν πιστεύετε όμως ότι όλη αυτή η καθυστέρηση στην εκλογή αρχηγού και η συζήτηση που γίνεται για τη διαδικασία κουράζει και αποθαρρύνει κάποιους πολίτες;
Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας. Αντιθέτως όλη αυτή η συζήτηση είναι απολύτως αναγκαία. Δεν πάμε σε ένα κόμμα προκάτ με προσυμφωνημένες παρασκηνιακά διαδικασίες. Διαφωνούμε, επιχειρηματολογούμε και όλο αυτό γίνεται μπροστά στους πολίτες. Έτσι γίνονται όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια. Μόλις προχθές πενήντα προσωπικότητες από το εξωτερικό έστειλαν επιστολή στον κ.Αλιβιζάτο και ζητούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Να μην αποκλεισθούν από την εκλογική διαδικασία. Η τριβή παράγει ενέργεια. Είναι η φλόγα που θέλουμε για να μπουν στο παιχνίδι άνθρωποι που δεν θα μετείχαν ποτέ σε μια στημένη κομματική διαδικασία.
Μήπως είστε πολύ αισιόδοξος; Οι άνθρωποι που ποτέ δεν μετείχαν σε κάποιο κόμμα γιατί να θέλουν να γίνουν μέλη ενός νέου φορέα;
Μα δεν τους ζητάμε να γίνουν μέλη. Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να μετέχουν και φίλοι. Όπως έγινε στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου που ψήφισαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Στο Δημοκρατικό κόμμα της Ιταλίας ψήφισαν 3 εκατομμύρια και στο Εργατικό κόμμα Αγγλίας μισό εκατομμύριο σε ηλεκτρονική βέβαια ψηφοφορία.
Όταν ανακοινώσατε την υποψηφιότητα σας για τον νέο φορέα, κάποιοι είπαν ότι υποστείλατε με έναν αξιοπρεπή τρόπο τη σημαία του Ποταμιού.
Οι σημαίες δεν υποστέλλονται, υψώνονται και σε νέα κατάρτια. Ο στόχος ήταν να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτός είναι και σήμερα.
Ο νικητής των εκλογών θα καθορίσει το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα, το όνομά του και τη διαδικασία συγκρότησής του. Δεν αποπνέει αρχηγισμό όλο αυτό;
Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να γεννηθεί ένα νέο Κίνημα. Αλλιώτικα θα έπρεπε να έρθει η ΔΗΣΥ στο Ποτάμι ή να πάμε εμείς στη ΔΗΣΥ. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Και να κάνουμε ένα συνέδριο με διορισμένους συνέδρους και να μοιράσουμε μεταξύ μας τις θέσεις. Ο ένας πρόεδρος, ο άλλος αντιπρόεδρος, ο τρίτος γραμματέας. Από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για τη μεγάλη παράταξη, επιμείναμε ότι όλα ξεκινούν από την εκλογή αρχηγού. Αυτός είναι ο καθαρός τρόπος. Όταν η κυρία Γεννηματά είπε το μεγάλο «ναι», ξεκινήσαμε. Έτσι έπρεπε να γίνει, μην έχετε αμφιβολία.
Θα επιμείνω. Τι θα εμποδίσει τον υποψήφιο που θα χάσει να βρει ένα πρόσχημα και να πάρει τους βουλευτές του και να μείνει στο παλιό του μαγαζάκι;
Θα τον εμποδίσουν – πέραν της ηθικής του – οι εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που θα έχουν ψηφίσει τον νέο αρχηγό. Κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει μια παράταξη που έχει γεννηθεί στις κάλπες και όχι στα κομματικά υπόγεια.
Πάντως την ίδια εβδομάδα που συζητάτε την «ένωσή» σας, στην Βουλή ΔΗΣΥ και Ποτάμι διαφοροποιούνται. Η ΔΗΣΥ είπε ότι δεν θα ξαναψηφίσει τίποτε αν δεν ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ και εσείς τους καλέσατε να μην παρασυρθούν στην πολιτική «όχι σε όλα».
Το «όχι σε όλα» ήταν το καταστροφικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν είμαστε δημαγωγοί. Στους τριάντα δύο αυτούς μήνες δώσαμε μάχες εντός και εκτός της Βουλής για τα κοινωνικά δικαιώματα. Σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, καύση νεκρών, ανέγερση τεμένους και πολλά άλλα δεν θα περνούσαν χωρίς τον δικό μας αγώνα. Έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία.
Πηγή: Το Βήμα