Συνέντευξη για τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα αλλά και για τα SM και την Santa Barbara

9 Απριλίου 2023 / TAGS:

Μια πηγαία συζήτηση του Μιχάλη Μητσού και του Σταύρου Θεοδωράκη με απρόοπτες ερωτήσεις και ακόμη πιο απρόοπτες απαντήσεις. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 8-9.4.2023.

Σήμερα όλοι είναι στα χαρακώματα, πας μη δικός μας βάρβαρος.

Είπαμε αυτή η συνέντευξη να είναι υβριδική – ευτυχώς όχι για τραγικούς λόγους, όπως συνέβη με τη συνέντευξη που πήρε ο Σταύρος από τον Πρωθυπουργό κι έδωσε αφορμή για τη δική μας κουβέντα. Κάποιες ερωτήσεις τις απάντησε ενώ περπατούσαμε, κάποιες άλλες ενώ τρώγαμε στο αγαπημένο του «Τριαντάφυλλο», απέναντι από το παλιό δικό του μαγαζί στη Λέκκα, και κάποιες άλλες ήθελε να τις σκεφτεί. Έχει πολλά ελαττώματα ο Σταύρος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά έχει και σπάνια χαρίσματα: ειλικρίνεια, εντιμότητα, αυτοσαρκασμό, αυτογνωσία, χιούμορ. Να το πω απ’ την αρχή, κι ας συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων»: είναι φίλος μου και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

Τι του… υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόσφατη συνέντευξη; Θα «στριμώξει» τον Αλέξη Τσίπρα στην επόμενη; Ποια είναι κατά την άποψή του η κατάρα της χώρας και τι βλέπει για τις εκλογές; Τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έχουν τις απαντήσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟ (8-9 Απριλίου 2023)

Είναι αλήθεια ότι έστησες τη συνέντευξη με τον πρωθυπουργό για να τον ξεπλύνεις;
– Όχι μόνο για να τον ξεπλύνω. Το σύνθημα μας είναι «Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει». Ήταν της Πειραϊκής Πατραϊκής. Έκλεισε η εταιρεία και της πήραμε το σλόγκαν.

Μήπως σου έχει υποσχεθεί πόστο αν επανεκλεγεί;

– Το Άγιο Όρος μού έχει υποσχεθεί. Ή νομίζεις ότι είναι τυχαίο που πέρυσι τέτοια εποχή έκανα δύο εκπομπές για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους; Όλα συνδέονται. Ήταν προπαρασκευαστικές ενέργειες, άλλο ότι δεν τις πήρατε χαμπάρι.

Την πήρες με δόσεις τη συνέντευξη; Πώς σου ξέφυγε, εσένα τον έμπειρο, και εμφανίζεσαι με διαφορετικά ρούχα σε διάφορα σημεία;

– Ναι, λάθος μου. Έπρεπε να πάω Λάρισα, Τέμπη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μαξίμου, παντού, με το λευκό πουκάμισο των συνεντεύξεων. Αν και νομίζω ότι με τρολάρεις τόση ώρα, θα σου εξηγήσω πως έχουν τα πράγματα. Οι «Πρωταγωνιστές» είχαν προγραμματίσει 2 εκπομπές, τότε που όλοι λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο. Μια με τον Μητσοτάκη και μια με τον Τσίπρα. Τα πλάνα που βλέπετε λοιπόν, να μπαίνω και να βγαίνω στο Μαξίμου ήταν προ Τεμπών. Μόλις όμως έγινε η τραγωδία, ό,τι συνεντεύξεις είχαν γίνει πετάχτηκαν και κρατήσαμε μόνο τα πλάνα. Και έκανα ξανά συνέντευξη στον Πρωθυπουργό αποκλειστικά για τα Τέμπη.

Άρα να περιμένουμε και συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα;

– Προφανώς.

Θα τον στριμώξεις κι αυτόν αλύπητα με δύσκολες ερωτήσεις, όπως τον Μητσοτάκη;

– Έχω παρελθόν με τον Τσίπρα. Σου θυμίζω τη συνέντευξή μας στον Εθνικό Κήπο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου πριν 10 χρόνια. Καθόμασταν σε ένα παγκάκι, στην πλάτη. Τώρα έχω σκοπό να τον βάλω στην σκοπιά των Ευζώνων. Όρθιο βέβαια με το ένα πόδι.

Κάποιοι είπαν ότι είχες δώσει από πριν τις ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό, εξού και αναφέρθηκε ας πούμε με τόσες λεπτομέρειες στα θύματα των Τεμπών. Πράγματι το έκανες; Έτσι κάνεις συνήθως; Έτσι κάνουν έξω;

– Δεν ξέρω τι κάνουν έξω γιατί δεν ομιλώ ξένες γλώσσες και δεν μπορώ να\ εκτιμήσω εύκολα αν μια συνομιλία είναι πηγαία ή στημένη. Αν έχεις πάντως εμπειρία από τηλεόραση και δεις προσεκτικά το βίντεο με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού θα προσέξεις και τις παύσεις του και την αμηχανία του, όπως και την προσπάθειά του να μην απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις.

Όπως;

– Στις ερωτήσεις που αφορούσαν το κομματικό κράτος. Τους προέδρους των νοσοκομείων που είναι πολιτευτές της ΝΔ, τα γαλάζια παιδιά που διοικούν τους Οργανισμούς – και τον ΟΣΕ παρεμπιπτόντως. Αυτή είναι η καρδιά του κακού, κάτι που δεν θέτει έντονα η αντιπολίτευση γιατί και αυτή στο δικό της κομματικό κράτος ομνύει. Η κατάρα της χώρας κατ’ εμέ.

Σε κατηγόρησαν επίσης ότι δεν έκανες ούτε μια ερώτηση για τις υποκλοπές. Εκείνος στο ζήτησε;

– Μα τι σχέση έχουν οι υποκλοπές με τα Τέμπη; Ρώτησα μόνο για όσα συνδέονται με το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Έργα που χρυσοπληρώνονται αλλά δεν τελειώνουν ποτέ, διαπλοκή των εργολάβων με τους πολιτικούς και όλα αυτά τα γκρίζα και αφώτιστα. Και στο τέλος, τον ρώτησα και για τον χρόνο των εκλογών.

Είπε για…

Τις υποκλοπές

«Φοβάμαι πως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Όπως δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια για τόσες και τόσες υποθέσεις για τις οποίες συστάθηκαν εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Εξεταστικές ίσον πόλωση και συσκότιση».

Τον Κασιδιάρη; 

«Όλα εξαρτώνται πλέον από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η αντίδραση του Αρείου Πάγου. Το παιχνίδι στην κοινωνία χάθηκε και πρέπει να μας προβληματίσει το ότι, παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να λατρεύουν τον φασισμό και τη βία».

 

Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τις υποκλοπές, τι λες;

– Φοβάμαι πως όχι. Όπως δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια για τόσες και τόσες υποθέσεις για τις οποίες συστάθηκαν εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Εξεταστικές ίσον πόλωση και συσκότιση.

Γενικά πώς τον είδες τον Πρωθυπουργό; Ψύχραιμο, ανήσυχο, αποφασισμένο;

– Όταν μιλήσαμε αμέσως μετά τα Τέμπη, για να τον ενημερώσω ότι η συνέντευξη που είχαμε κάνει θα πεταχτεί, ακουγόταν συντετριμμένος. Το πώς ήταν στην εκπομπή, ας τον κρίνουν οι τηλεθεατές.

Ωραίες συνεντεύξεις έκανες πάντα. Το μυστικό είναι η απλότητα, η αμεσότητα;

– Ξέρεις έναν στίχο του μεγάλου Λευτέρη Παπαδόπουλου; «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι, έσταζε μέλι η μαχαιριά». Να ρωτάς, δηλαδή, τα πάντα. Τολμηρά και χωρίς περικοκλάδες. Αλλά με ευγένεια. Και σεβασμό, όπου επιβάλλεται.

Αυτή η συνταγή ισχύει και για τον Μιχαλολιάκο, ας πούμε; Και αυτή σου η συνέντευξη είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις…

– Εγώ τότε ρώτησα τον Μιχαλολιάκο για όσα δεν είχε τολμήσει κανείς να τον ρωτήσει κατά πρόσωπο. Δεν του ζήτησα να μου πει αν είναι καλός πατέρας και πού πάει διακοπές. Για τον Χίτλερ που θαύμαζε και τους ξυλοδαρμούς των μεταναστών τον ρώτησα. Για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής δηλαδή, οκτώ χρόνια πριν κυριαρχήσει ο όρος «εγκληματική οργάνωση».

Πώς βλέπεις αλήθεια την προσπάθεια του Κασιδιάρη να επιστρέψει στη Βουλή; Θα τα καταφέρει;

-Όλα εξαρτώνται πλέον από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η αντίδραση του Αρείου Πάγου. Το παιχνίδι στην κοινωνία χάθηκε και πρέπει να μας προβληματίσει το ότι, παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να λατρεύουν τον φασισμό και τη βία.

Δεν σε έχω ρωτήσει ποτέ: στη δημοσιογραφία πώς μπήκες;

– Από μια καταπακτή που είχε ξεχαστεί ανοιχτή. Πώς μπήκα; Από πειρατικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και μετά από την εκπομπή του Νίκου
Λακόπουλου. «Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα». Μετά ελεύθερο ρεπορτάζ στην «Πρώτη», πολιτικό στη «Μεσημβρινή», συνεντεύξεις στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «ΤΑ ΝΕΑ»…

Πώς βλέπεις τις εκλογές; Θα έχουμε αναταράξεις ή ο σοφός λαός θα δώσει λύση όπως πάντα;

– Δεν είμαι της θεωρίας του «σοφού λαού». Τα πλειοψηφικά κύματα πολλές φορές μας έχουν ρίξει στα βράχια. Αλλά επειδή οι πρόγονοί μας είχαν καλό όνομα, πάντα βρίσκονται κάποιοι και μας σώζουν.

Θα ήθελες να έχεις την ευκαιρία να ανοίξεις συζήτηση με τους Ρουβίκωνες, όπως προσπάθησε να κάνει ο Βαρουφάκης;

– Δεν μιλώ με κουκουλοφόρους. Και δεν πιστεύω στα κινήματα της κουκούλας. Ούτε στα «από εδώ», ούτε στα «από εκεί».

Οι «από εκεί» ποιοι είναι;

– Αυτοί που μας κυνηγούσαν στο Κερατσίνι όταν κάναμε την έρευνα για την δολοφονία του Φύσσα. Ήταν 20 μέρες μετά το μαχαίρωμα του Παύλου και κανείς δεν έλεγε λέξη. Και όταν βγάλαμε την πρώτη από τις δύο εκπομπές με πήρε τηλέφωνο, μεσάνυχτα, η ανακρίτρια να τη φέρω σε επαφή με τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας. Στη συνέχεια, ως γνωστόν, γίναμε όλοι «αντιφασίστες».

Τελικά, για να κλείσουμε το θέμα της συνέντευξης με τον Πρωθυπουργό, σε στεναχώρησαν όλα αυτά που γράφτηκαν στο Twitter για «στημένη συνέντευξη» κλπ.

– Δεν τα είδα. Εδώ και χρόνια δεν ασχολούμαι με το Twitter. Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή η μάχη των κομματικών στρατών και των τρολ. Αν
πάντως ψάχνεις κάτι που με στεναχώρησε είναι ένα σχόλιο μιας παλιάς φίλης. Αρκετές ώρες πριν προβληθεί η συνέντευξη, έγραψε πόσο κακή συνέντευξη ήταν.

Δεν πιστεύεις όμως στη δύναμη των social media; Είναι καθρέφτης της κοινωνίας.

– Καθρέφτης; Σπασμένος και παραμορφωτικός. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών όλο το Twitter φώναζε «κρεμάλα στους προδότες» και με
απειλούσαν να μην τολμήσω και ανέβω στη Θεσσαλονίκη. Ανέβηκα μετά από μια βδομάδα και κανείς δεν μου είπε το παραμικρό. Βόλταρα στην παραλία μέχρι που σκοτείνιασε.

Δεν σε απασχολούν δηλαδή οι αντιδράσεις για όλα αυτά που κάνεις;

– Με απασχολούν μόνο τα σχόλια και οι παρατηρήσεις ανθρώπων που εκτιμώ. Φίλων, αλλά και αντιπάλων που σέβομαι.

Όταν λες «αντιπάλων»;

– Ανθρώπων που πιστεύουν θεωρίες που εγώ δεν πιστεύω. Ξέρεις τι έχει χαθεί, τώρα που το έφερε η κουβέντα; Το χειροκρότημα του αντιπάλου. Δεν ξέρω αν ακούγεται νοσταλγικό αλλά υπήρχαν εποχές που τολμούσες να πεις και μια καλή κουβέντα – μισή έστω – για κάτι που έγραψε ή είπε ή έκανε ένας άνθρωπος που πίστευε διαφορετικά πράγματα από εσένα. Σήμερα όλοι είναι στα χαρακώματα. Πας μη δικός μας βάρβαρος.

Τώρα που είπες για τις Πρέσπες, πώς βλέπεις τη λεγόμενη «ελληνοτουρκική άνοιξη»; Κόλπο του Ερντογάν ή μπορεί να κρατήσει;

– Η άνοιξη θα κρατήσει αν υπάρξουν Έλληνες και Τούρκοι που θα την υπερασπιστούν. Και αρχίσουν να λένε φωνακτά, ρε μήπως δεν έχουν σε όλα άδικο οι απέναντι;.

Υπάρχει δηλαδή και κάτι όπου έχουν δίκιο οι απέναντι;

– Σου θυμίζω τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»! Και την είπε το 1978!

Νεοκαραμανλικός;

– Παλαιοκαραμανλικός! Ίσως γιατί έχω και ενοχές. Ήμουν από εκείνους που το 1981 φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»! Τι βλάκας!

Τελικά ήταν ένα διάλειμμα η πολιτική και επέστρεψες οριστικά στη δημοσιογραφία; Ή θα ξαναδοκιμάσεις την τύχη σου στην πολιτική;

– Η πολιτική ήταν η δεύτερη θητεία μου – η πρώτη ήταν στο Διδυμότειχο. Μπήκα, με ακολούθησαν λιγότεροι από όσους υπολόγιζα, είπα ό,τι είχα να πω και επέστρεψα στη δουλειά μου. Με πολλά τραύματα, μεγάλες απώλειες αλλά και χωρίς απωθημένα.

Με τα podcasts πώς την είδες; Είσαι ερωτευμένος με τη φωνή σου;

– Πάλι με τρολάρεις; Διευθύνω μια εταιρεία που κάνει 50 podcasts τον μήνα. Ο Γιαννακίδης, η Σολωμού, ο Καναράκης, η Ιωάννα, ο Archaeostoryteller, η Λυμπεράκη, ο Τσίμας – ο καλύτερος όλων μας… Εγώ κάνω μόνο 1-2 podcasts. Άρα μάλλον είμαι ερωτευμένος με το καινούργιο και όχι με τη φωνή μου.

Έχεις πει πως είναι ευτυχία που γνώρισες τη ζωή μέσα από τη φτώχεια. Κι εγώ σκέφτομαι ότι ένα από τα προβλήματα με τους πολιτικούς μας, αριστερούς και δεξιούς, είναι ότι δεν γνώρισαν φτώχεια και δεν μπορούν να νιώσουν τα λαϊκά στρώματα. Είναι έτσι;

– Ναι, στην πολιτική σήμερα – όπως και χθες – κυριαρχούν οι γόνοι των πολιτικών και των κομμάτων. Άντε και μερικοί επιφανείς των γραμμάτων και των τεχνών – και κυρίως της δικηγορίας και της ιατρικής. Και δεν είναι ότι δεν νιώθουν τους φτωχούς. Είναι κυρίως ότι δεν πιστεύουν στη δύναμη των χεριών. Και δεν θα κάνουν πολύ εύκολα βήματα έξω από την ευθεία που τους έχουν χαράξει. Ένας γεννημένος φτωχός, όμως, έχει μόνο τα χέρια του και σε αυτά πιστεύει.

Όταν ο Κρίστοφερ Χίτσενς έμαθε ότι είχε καρκίνο, σκέφτηκε ότι στην ανόητη ερώτηση «Γιατί εγώ;», το Σύμπαν μετά βίας καταδέχεται να απαντήσει «Γιατί όχι;». Εσύ τι σκέφτηκες;

– «Γιατί τώρα;». Είχαμε κανονίσει με το Σύμπαν να έρθει μετά τα 80. Βαρήκοο αυτό, θα άκουσε 50.

Θα τον νικήσεις όμως, ε;

– Θα τον νικήσουμε αλλά μην τον «τσαγλάμε» και πολύ, που λέμε και στην Κρήτη.

Θα γίνεις και εσύ πιστεύεις ένας «σιτεμένος πετεινός» που θα ανασύρει πικάντικα περιστατικά απ’ τον καιρό που είχες δύναμη και ομορφιά, όπως έγραψε το περασμένο Σάββατο ο Χωμενίδης;

– Ο σιτεμένος πετεινός δεν έχει το ζουμί; Ή αυτό το λέμε μόνο για τις κότες; Πάντως, αν θέλεις να μιλήσουμε σοβαρά, το μόνο που φοβάμαι είναι ότι θα αργήσει το ανθρώπινο σώμα να ξαναγίνει μη επικίνδυνο, όπως λέει και η Ρέα Γαλανάκη. Οπότε, ποια ομορφιά και ποια δύναμη όταν το πεδίο είναι ναρκοθετημένο;

Η θητεία του στην πολιτική και το «Ποτάμι». Επέστρεψες οριστικά στη δημοσιογραφία; Ή θα ξαναδοκιμάσεις την τύχη σου στην πολιτική;

Η πολιτική ήταν η δεύτερη θητεία μου – η πρώτη ήταν στο Διδυμότειχο. Μπήκα, με ακολούθησαν λιγότεροι από ό,τι υπολόγιζα, είπα ό,τι είχα να πω και επέστρεψα στη δουλειά μου. Με πολλά τραύματα, μεγάλες απώλειες αλλά και χωρίς απωθημένα.

Τώρα που τα βλέπεις από μια απόσταση, γιατί δεν τράβηξε το «Ποτάμι»; Ποιο από τα τρία συμβαίνει: ο γιαλός είναι στραβός, εσύ αρμένισες στραβά ή τη ζημιά την έκανε ο Μητσοτάκης;

– Και στα τρία μέσα είσαι… Αλλά δεν έχω διάθεση αυτή την ώρα ούτε για αποκαλύψεις ούτε για νεκρολογίες.

Μήπως τελικά δεν είσαι συλλογικός τύπος, team player που λέγατε στην Αγία Βαρβάρα;

– Στις αλάνες της Santa Barbara το ένα τέρμα ήταν πάντα κατηφορικό. Όποιος το έπαιρνε έπαιζε με έναν παίχτη παραπάνω. Αυτός ήταν ο κανόνας που είχα καταφέρει να βάλω. Δεν ήμουν και ο πρώτος μπαλαδόρος και μου είχαν παραχωρήσει τον τομέα της οργάνωσης. Το ίδιο κάνω και τώρα. Δεν είμαι ο καλύτερος μπαλαδόρος, αλλά ξέρω να στήνω ομάδες.

Κάποιοι λένε ότι έπρεπε να επιμείνεις και να μη διαλύσεις το κόμμα. Το μετάνιωσες ποτέ;

– Ναι, και τώρα μου το λένε. «Α ρε Σταύρο, αν ήσουν τώρα θα σε ψηφίζαμε». Δεν είχα άλλες δυνάμεις Μιχάλη μου. Τόσο απλό.

Σε αυτόν που σε χαιρέτησε πριν όταν περπατούσαμε στον δρόμο και σε προσφώνησε «κύριε πρόεδρε», γιατί δεν τον ρώτησες «με ψήφισες ρε;».

– Μα τι μου έφτιαξε ο άνθρωπος; Αυτοί που, αν θέλεις, με εκνευρίζουν, είναι αυτοί που γράφουν συνεχώς «να ακούσουμε επιτέλους κάτι διαφορετικό» και όταν υπήρχε το «Ποτάμι» το ένα τους ξίνιζε, το άλλο τους βρώμαγε.

Γενικά, μετανιώνεις για πράγματα ή πιστεύεις σαν κι εμένα, που πιστεύω ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο;

– Και μετανιώνω και στεναχωριέμαι και λέω ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο.

Επιστροφή